Învață să gătești profesional în bucătării neprofesionale.
Academia Chefilor de Acasă este primul show de gătit în care Cheful poți fi chiar tu.
Aici înveți să gătești preparate fancy în bucătării reale,
ca cea pe care o ai și tu acasă, iar cea mai importantă ustensilă e creativitatea.
Dar stai fără griji, îți vei antrena skill-urile sub ochii ageri ai
lui Chef Florin Dumitrescu și ai lui Andrei Aradits.
Cum mă înscriu?
Ca să ajungi în Academia Chefilor de Acasă tot ce trebuie să faci este:
Să urci în Instagram un reel de 1 minut în
care prepari o rețetă cu care ne convingi de
skill-urile de chef.
Să ai profilul public ca să vedem și noi cu ce
ne faci poftă.
Să nu uiți că trebuie să te și găsim în
marele Instagram, deci adaugă musai
#AcademiaChefilor în caption.
Campania se desfășoară în perioada
21.10.2024 – 1.12.2024. Consultă regulamentul aici.
Vezi cum s-a descurcat Andrei Aradits
Fii pe fază, urmează episoade noi
La ce să te aștepți?
6 bucătării inspirate din viețile
românilor, 6 probe care te pun la
încercare
Rețete sofisticate în bucătăriile de acasă
BUCĂTĂRIA CU VATRĂ
File de cod cu lapte de cocos și lime
- 2 fileuri de cod
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 cepe de apă
- 2 căței de usturoi
- 1 ardei iute
- 1 bucată mică de ghimbir
- 1 tulpină de lemongrass
- 1 lingură pastă verde de curry
- 400 ml lapte de cocos
- Coaja de la 1 lime
- Zeama de la 1 lime
- Frunze de busuioc proaspăt
- Frunze de coriandru proaspăt
- Sare și piper după gust
PENTRU GARNITURĂ:
- 200 g orez basmati
- 400 ml apă
- Pasul 1: Încinge 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare. Adaugă 1 eșalotă tocată mărunt, 2 căței de usturoi zdrobiți și 1 ardei iute tocat. Călește totul timp de 2-3 minute, până când ceapa devine translucidă..
- Pasul 2: Adaugă 1 lingură de pastă verde de curry și 400 ml lapte de cocos. Amestecă bine, apoi adaugă 50 ml de apă.
- Pasul 3: Rade coaja de la 2 limes și adaug-o în tigaie împreună cu 1 bucată mică de ghimbir ras, și tulpina de lemongrass zdrobite. Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 5 minute pentru a se combina aromele.
- Pasul 4: Pune fileurile de cod în mijlocul tigăii, înconjurate de sos și ingredientele aromatice. Acoperă tigaia cu o folie de aluminiu și lasă pe plita pentru 8-10 minute, până când peștele este fraged și gătit complet.
- Pasul 5: În paralel, fierbe 200 g de orez basmati într-o oală separată, respectând indicațiile de pe ambalaj. Scurge-l și lasă-l deoparte.
- Pasul 6: Pentru plating, așază tigaia direct pe un tocător mare de lemn, pentru un efect rustic. Alături, formează o cupolă de orez folosind un bol mic întors, și decorează cu o felie de lime și frunze de coriandru.
BUCĂTĂRIA DE BALCON
Choux la multicooker cu mousse de somon
Pentru aluatul de choux:
- 100 g unt
- 500 ml apă
- 1 praf de sare
- 300 g făină
- 4 ouă
Pentru mousse de somon:
- 200 g somon fume
- 1 lingură capere
- 200 g cremă de brânză
- Zeama de la 1/2 lămâie
- Coaja rasă de la 1/2 lămâie
- Piper negru după gust
- Un praf de sare
Pentru jeleu de lămâie:
- Zeama de la 2 lămâi
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- 1 praf de sare
- 2 foi de gelatină
- Pasul 1: Pregătește aluatul pentru choux. Într-o oală pe foc, adaugă untul, apa și 1 praf de sare. Când amestecul începe să fiarbă, adaugă 70 făina și amestecă energic până când aluatul se desprinde de pe pereții oalei.
- Pasul 2: Continuă să gătești aluatul timp de 1 minut pe foc mic, amestecând constant pentru a nu se prinde.
- Pasul 3: Mută aluatul într-un alt bol ca să se răcească, iar apoi adaugă pe rând ouăle și amestecă bine pentru a încorpora complet.
- Pasul 4: Pune aluatul într-o pungă cu zip lock și taie un colț pentru a improviza un poș. Modelează 2 forme de choux direct în coșul airfryer-ului. Coace la 180°C pentru 17 minute, până se umflă și devin aurii.
- Pasul 5: Pregătește mousse-ul de somon. Pune într-un bol crema de brânză, somonul fume, zeama de la lămâie, capere, sarea și piperul și amestecă totul.
- Pasul 6: Pregătește jeleul de lămâie. Rade coaja de la 2 lămâi și stoarce sucul acestora. Într-o crăticioară, adaugă sucul, coaja rasă și un praf de sare. Fierbe amestecul timp de 2 minute.
- Pasul 7: Ia crăticioara de pe foc și adaugă 2 foi de gelatină hidratate în prealabil în apă rece. Amestecă bine până gelatina se dizolvă complet, apoi lasă la frigider pentru 30 de minute.
- Pasul 8: Asamblează choux-urile. Taie gogoșile în jumătate și umple-le cu mousse-ul de somon, folosind o pungă improvizată. Adaugă deasupra jeleul de lămâie și decorează cu coji subțiri de lămâie răsucite.
BUCĂTĂRIA ANILOR 90
Cea mai fină supă cremă fără blender?
Se face la mașina de tocat.
- 500 g broccoli proaspăt
- 3 linguri smântână
- 1 vârf de cuțit de nucșoară
- 50 g parmezan ras
- 500 ml supă de oase de pui
- 2 cepe
- 3 căței de usturoi
- 30 ml ulei
- Sare după gust
- 1 praf de chilly
- Crutoane pentru servire
- Smântână lichidă și frunze de busuioc pentru decor
- Pasul 1: Dă ceapa prin mașina de tocat și adaugă apoi într-o oală împreună cu cățeii de usturoi mărunțiți și 30 ml de ulei. Adaugă 1/2 linguriță de nucșoară rasă.
- Pasul 2: Taie broccoli-ul în buchețele mici și adaugă-le în cratiță. Călește-le împreună cu ceapa și usturoiul timp de 2-3 minute.
- Pasul 3: Adaugă 500 ml de supă de legume și lasă totul să fiarbă timp de 15-20 de minute, până când broccoli-ul devine moale.
- Pasul 4: Trece broccoliul prin mașina de tocat, iar apoi mută-l înapoi în cratiță și amestecă constant până când compoziția devine cremoasă.
- Pasul 5: Adaugă 3 linguri de smântână și parmezanul ras.
- Pasul 6: Ornează cu frunze de busuioc, câteva crutoane și puțină smântână lichidă.
BUCĂTĂRIA MONTANĂ
Risotto la ceaun cu dovleac, salvie și parmezan
- Stock de legume
- 50 ml vin alb
- 100 g unt
- Parmezan
- 2 eșalote
- 100 g orez pentru risotto
- 2 căței de usturoi
- 5-6 frunze de salvie proaspătă
- Piper boabe
- 300 g dovleac
- Ulei de măsline
- Pasul 1: Pregătește baza de legume: într-o oală adaugă 1 ceapă, 1 păstârnac, 1 morcov și 1 bucată de țelină. Fierbe timp de 30 de minute, apoi strecoară supa.
- Pasul 2: Taie dovleacul în cuburi mici.
- Pasul 3: Călește dovleacul în tigaie cu 50g unt până se înmoaie.
- Pasul 4: Într-un ceaun, călește eșalota tocată mărunt în 2 linguri de unt.
- Pasul 5: Adaugă 100 g orez și călește timp de câteva minute până devine translucid.
- Pasul 6: Toarnă 50 ml vin alb peste orez și gătește până se evaporă alcoolul.
- Pasul 7: Adaugă treptat stock de legume fierbinte, câte un polonic, amestecând constant până când orezul este cremos și gătit al dente.
- Pasul 8: Într-o tigaie topește un pic de unt și prăjește frunzele de salvie. Pune-le deoparte să se răcească și freacă-le cu un pic de sare grunjoasă.
- Pasul 9: Asamblează. Pune risotto-ul cremos într-un blid, apoi adaugă cubulețele de dovleac copt și frunzele de salvie.
BUCĂTĂRIA DE CĂMIN
Cremă de zahăr ars cu banane flambate
PENTRU ZAHĂRUL ARS:
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță apă
PENTRU CREMĂ:
- 220 ml lapte
- 1 linguriță zahăr
- 1 praf de sare
- 1 păstaie de vanilie
- 1 ou întreg
- 1 gălbenuș
PENTRU BANANELE FLAMBATE
- 100 g unt
- 180 g zahăr
- 2 banane
- 50 ml coniac
- Frunze de mentă pentru decor
- Pasul 1: Într-o cană termorezistentă de 400 ml, pune 1 lingură de zahăr și 1 linguriță de apă.
- Pasul 2: Pune cana la microunde pentru 2 minute la 900 W, până zahărul se caramelizează și devine arămiu. Dacă nu prinde culoare, mai bagă 1 minut.
- Pasul 3: Rotește cana pentru a acoperi pereții cu caramel, apoi lasă la răcit.
- Pasul 4: Într-un bol, bate 1 ou și un gălbenuș spumă, adaugă 220 ml lapte, 1 linguriță de zahăr, 1 praf de sare și semințele dintr-o păstaie de vanilie.
- Pasul 5: Strecoară amestecul printr-o sită fină pentru a obține o compoziție omogenă.
- Pasul 6: Toarnă jumătate de compoziție în cana cu caramelul întărit. Lasă deoparte.
- Pasul 7: Taie 1 banană în felii subțiri.
- Pasul 8: Într-o tigaie încinsă, adaugă 180 g de zahăr, un praf de sare și 100 g de unt. Călește până când zahărul se caramelizează și untul se topește complet.
- Pasul 9: Adaugă feliile de banane și gătește timp de 2 minute până când devin caramelizate.
- Pasul 10: Adaugă 50 ml de coniac în tigaie și flambează ușor pentru a elimina alcoolul.
- Pasul 11: Lasă amestecul de banane și coniac să se răcească ușor. Montează pe un capac de caserolă. Pune crema de zahăr ars, bananele caramelizate si frunza de mentă.
Dacă ai ajuns până aici, e semnul tău că merită să te înscrii în
#AcademiaChefilor
Hai, vezi pașii simpli,
prin care te poți înscrie în Academie și titlul de Chef de Acasă poate fi al tău!
Fii mereu la curent cu noile campanii și oferte
ABONEAZĂ-TE