PUNE PROSPEȚIMEA
PE LISTA DE CUMPĂRĂTURI
Ai auzit de atâtea ori cât e de important să consumi fructe și legume în fiecare zi.
Cu toate astea, te bucuri din ce în ce mai rar de prospețime la mesele și gustările tale.
Ca un făcut, lipsește din farfurie. Deși, dacă te gândești puțin, chiar n-ai niciun motiv pentru
care să ratezi atâtea gusturi, culori și arome care să-ți aducă inspirație și energie.
Surpriza e că știi deja soluția: când prospețimea ți-e la îndemână, devine irezistibilă.
Pentru o viață mai bogată, ia ceva din piață!
ADICĂ CUM?
Motivele pentru care fructele și legumele Lidl sunt
mereu proaspete n-ar trebui să fie greu de înțeles
pentru nimeni.
Plimbă mouse-ul sau
dă tap pe cuvintele subliniate
și hai să-ți povestim pe șleau cum reușim să ți le
aducem bune zi de zi.
ADICĂ CUM STANDARDE?
Clienții noștri se pot baza pe noi că aplicăm cele mai înalte standarde în producția noastră,
la partenerii noștri și pe întregul lanț de aprovizionare.
De exemplu, Global G.A.P este un set de bune practici agricole la nivel global și un
sistem de asigurare a calității pentru agricultură.
El include standarde pentru siguranța alimentară, condiții de igienă,
trasabilitate, folosirea în siguranță a
pesticidelor și impune o producție agricolă prietenoasă cu mediul.
Un alt standard internațional, GRASP este un modul voluntar, dezvoltat pentru a evalua
practicile sociale din cadrul gospodăriilor agricole.
GRASP abordează aspecte specifice ale sănătății, securității și bunăstării lucrătorilor pentru a
asigura că producătorii respectă practici sociale responsabile.
ADICĂ CUM CONDIȚII DE TRANSPORT?
În fiecare zi a săptămânii, inclusiv în weekend, produsele proaspete sunt livrate către magazinele
din țară, în condiții de transport atent controlate.
Rutele mai scurte de transport înseamnă produse proaspete în magazin. Acest lucru ajută la
gestionarea responsabilă
a resurselor și asigură, de asemenea, locuri de muncă locale.
Prin urmare, ori de câte ori este posibil, ne aprovizionăm cu produse proaspete românești, din
regiune sau, cel puțin, dintr-o țară din Uniunea Europeană. În acest caz, se poate întâmpla să
primim materii prime de la
diverși furnizori,
care pot fi ușor diferiți din cauza condițiilor regionale.
ADICĂ CUM APĂ
FOLOSITĂ RESPONSABIL?
Pentru Lidl, conservarea resurselor
de apă nu este o problemă ce trebuie rezolvată în viitor, este un subiect esențial pentru prezent.
Deoarece agricultura consumă volume de apă foarte mari, această industrie ar trebui să ia măsuri
pentru a limita efectele negative
care derivă.
Asumarea responsabilității
cu privire la resursele de apă și utilizarea lor mai eficientă sunt prioritare pentru noi.
Prin reducerea consumului propriu de apă și prin acordarea unei atenții sporite asupra consumului
de apă de-a lungul întregului lanț de valoare, reușim să fim conștienți de așa-numita amprentă de apă.
ADICĂ CUM CRITERII
DE CALITATE?
Ne propunem să avem un nivel cât mai redus de reziduuri de pesticide
la fructe şi legume și, în acest sens, am apelat la o serie de laboratoare specializate,
independente, externe pentru a examina produsele noastre.
Fiecare eşantion este examinat în detaliu şi analizat cu privire la peste 500 substanţe active.
Rezultatele sunt
evaluate şi verificate
de chimişti şi jurişti în domeniul produselor alimentare.
Fiecare zi aduce ceva nou, vremea se schimbă în fiecare zi, fiecare zi este potrivită pentru
altă recoltă. De aceea, şi
monitorizarea reziduurilor
aplicată de Lidl pentru fructe şi legume este adaptată şi personalizată în fiecare zi.
Swipe să afli
Află de unde
vine prospețimea
În fiecare zi a săptămânii, inclusiv în weekend, fructele și legumele sunt livrate către magazinele
Lidl din toată țara. Totul este verificat în detaliu cu
ajutorul trasabilității,
un instrument prin care aflăm cu precizie, în orice moment, originea unui lot sau chiar a unui produs individual.
Aceste informații nu le ținem doar pentru noi. Le poți accesa și tu, foarte simplu: trebuie doar
să scanezi codul de pe lădiță cu telefonul și, astfel, știi exact de unde vine prospețimea.
Fermierii locali din toate zonele României
cultivă fructele și legumele de calitate,
la standarde europene.
În fiecare zi a săptămânii,
inclusiv în weekend,
produsele proaspete
sunt livrate către magazinele din țară,
în condiții de transport atent controlate.
Angajații Lidl verifică încă o dată
fructele și legumele, atât în depozitul
magazinului,
cât și la raft.
Procesul se repetă zilnic,
pentru ca tu să găsești produse proaspete
de fiecare dată când îți faci cumpărăturile
la Lidl.
Promisiunea noastră
Să ne întoarcem la
originea prospețimii
și la sensul ei inițial.
Pentru a ne asigura că misiunea noastră e bine împlinită, mergem noi înșine la
fermele partenere. Urmărim cu atenție transportul și depozitarea fructelor și
legumelor.
Pe scurt, supervizăm drumul pe care produsele îl parcurg astfel
încât ele să ajungă la tine proaspete, așa cum trebuie să fie.
IA CEVA
DIN PIAȚĂ!
Cultivat în România
Lista furnizorilor LIDL
Aici găsești furnizorii Lidl și produsele lor.
Introdu numele sau produsul de care ești interesat și lasă-te surprins.
Furnizorul sau produsul pe care îl cauți nu este pe lista noastră. Mai încearcă o dată sau verifică lista completă a furnizorilor noștri. CAUTĂ VEZI TOȚI FURNIZORII DESPRE GLOBAL G.A.P.
Tomată
Sunt roșii și roșii, iar unele sunt și galbene. Oricum ar fi, roșii rămân de bază, și la propriu și la figurat. Fie că sunt ingredientul principal al sosurilor sau proaspete, roșia ține departe bolile inimii și întărește oasele. Ca să ne bucurăm de toate vitaminele, antioxidanții și restul de efecte benefice, e bine însă să le măncâm crude cât mai des.
Cartof
Celebrul cartof n-a fost dintotdeauna așa popular. Originar din Peru, europenilor le-a luat ceva vreme să-l adopte. Farmacistul francez Parmentier, „avocatul barabulelor” purta flori de cartof la butonieră ca să îl impresioneze pe regele Franței. Iar ca să încurajeze masele să guste tuberculii, a pus paznici pe câmpurile de cartofi ca recolta să pară prețioasă și să fie furată. Se pare că a funcționat.
Ardei iute Jovial
Și iute, și jovial, ardeiul picant ne aprinde limbile și ne face să plângem de durere, pardon de plăcere. Pentru cei care nu vor să se joace cu focul mai pot scoate din semințe, variind nivelul de iuțeală.
Ardei
Are mai multe forme în bucătărie decât apa, din care e și făcut, în proporție de 92%. Umplut sau copt, uscat în anumite varietăți ca să fie făcut paprika, ardeiul nostru fie că e gras sau mai pișpiriu pune umărul și transformă masă după masă de generații întregi. Nu uita să-l pui și tu în sacoșa de piață.
Gălbior proaspăt
Sălbatici și consistenți, sunt plini de vitamina D, și pot fi înnobilați cu coniac sau puși laolaltă cu smântâna sau untul pe care le absorb îndată. Bogați în fier, cupru și potasiu, adaugă o notă originală mâncării. Vestiți în lumea largă, gălbiorii sunt apreciați chiar și într-un regat îndepărtat precum Bhutanul, de la poalele Munților Himalaya, unde se savurează alături de carne de yak.
Dovlecel
Încă din grădină, dovlecelul e un mare agățător (de gust) și cățărător (pe masă). Neamul cucurbitaceelor nu mai are nevoie de nicio prezentare, la fel cum nu vom înșira aici în câte feluri îi puteți pregăti. Vă vom reaminti însă că un dovlecel proaspăt (așa cum sunt la noi) e mai greu și mai dur (pentru că are mai multă apă). Excelent pentru un tranzit sănătos, dovleceii mai sunt și foarte buni anti-inflamatori naturali.
Castravete Fabio
Încă e un mister originea numelui Fabio pentru castravete. Să fi fost un italian zărghit care nu se mai oprea din cântat sub vreun balcon până când a încasat niște castraveți pe spate? Ori poate vreun culegător mai isteț care a stat toată ziua lungit la soare ca la final să vină cu un singur castravete, unul uriaș, pe care l-au denumit chiar cu numele său. Nu putem ști, dar te asigurăm că Fabio al nostru e proaspăt și gata să sară în salată, indiferent de cum s-ar numi ea.
Dovleac pentru copt
„Plăcintarul” era cât pe ce să ajungă specie pe cale de dispariție. În preistorie, era hrana favorită a uriașilor mamuți blănoși, dar odată cu dispariția lor nimeni nu ar fi putut să mai consume gigantele cucurbitacee. Ele nu ar fi reușit să se înmulțească dacă nu ar fi intervenit oamenii preistorici, care au apreciat dovlecii inițial pentru coaja dură din care făceau ulcele, iar apoi pentru gust. Știau ei sapiens, ce știau.
Conopidă
Fiartă, coaptă, în grătar, în supă, piure, și chiar în aluatul de pizza. Conopida își face repede prieteni la tine pe masă, și ajunge la fel de ușor în sacoșa de cumpărături. N-o uita pentru o masă bogată și nu uita că are fix doza de vitamina C recomandată zilnic, plus multe altele precum vitamina K. Ajută memoria, învățatul (de noi rețete) și previne într-un mod gustos o mulțime de afecțiuni ale bătrâneții.
Ciupercă
Fără grăsimi, cu conținut scăzut de sodiu și calorii puțintele. În plus, ciupercile se asortează ușor la orice. Nu e de mirare că sunt atât de populare, ca ciupercile după ploaie; nu strică să ai mereu o cutie undeva în frigider ca să le sotezi repede sau să faci o tocăniță. Garnitură sau fel principal, ciupercile sunt gata să își schimbe pălăria în funcție de cum ai tu chef să gătești azi.
Ceapă
Nelipsită din bucătăria românească, unii ar putea plânge cu adevărat doar atunci când nu e prezentă în oala care fierbe. Probabil cea mai veche legumă pe care oamenii au cultivat-o vreodată, modesta ceapă e una dintre legumele fundamentale ale lumii, care i-a hrănit deopotrivă și pe bogați și săraci, în timp ce priveau picturile din Renaștere făcute tot din culori...din ceapă.
Ceapă verde
Versatilă și surprinzătoare, tocată și presarată sau servită într-un pahar ca să fie mușcată cu un vârf de sare, ceapa noastră verde deschide apetitul și e gata să încânte toate simțurile ca și cum am fi mereu în prag de primăvară.
Castravete cornișon
Proaspăt cules, bine ales, cornișonul e pregătit să aducă răcoarea verii în salata de vară sau să picure oțetit cu gust de iarnă, din borcanul cu murături puse chiar de tine. Nu uita să arunci jumătate de kilogram în sacoșa ta.
Verdețuri în ghiveci
Începe sau completează mica ta colecție de ierburi proaspete pe care să le presari artistic în diferite rețete. Rozmarinul poate rămâne chiar și doar decorativ, menta păstreaz-o la lumină, dar departe de razele arzătoare și directe, iar busuiocul...știi tu deja probabil mai bine în ce ai de gând să îl pui. Din ghiveciul potrivit iese mereu semnătura bucătarului iscusit.
Varză
Digestie, inimă, anti-inflamații... Sunt puține lucruri pe care varza nu le are ca super-putere în repertoriul ei înfoiat. Mulți au folosit-o de-a lungul vremii și în alte moduri complet neașteptate. Cicliștii din Turul Franței care aveau de înfruntat arșițe mari își puneau sub șapcă câte o frunză de varză lăsată peste noapte în apă ca să se mai răcorească.
Vânătă
Precum marile vedete, și marile legume au lucruri care le poartă numele sau le sunt dedicate. Chiar, câte legume se pot lăuda cu propriul lor instrument special? Precum cuțitul din lemn pentru tocat vinete. Și ce amintire poate aduce mai repede vara din copilărie ca mirosul de vinete coapte direct pe flacără? Venerabilei noastre vinete îi păstrăm mereu un loc special.
Usturoi
Când ai chef de mujdei, știi că nimic nu îi poate lua locul. Așa cum nicio altă legumă nu e la fel de miraculoasă ca usturoiul când e vorba de sănătate. Alicina, rudă bună a penicilinei e unul din ingredientele secrete ale unui cățel care ne păzește de atâta vreme de vampiri, dar și de atâtea afecțiuni.
Țelină
Apreciată pentru frunze, pe care le folosim la murături sau ciorbe, aplaudată pentru rădăcină, pe care o radem în tot soiul de feluri, aroma țelinei își face simțită prezența în atâtea moduri, unul mai gustos ca altul, încă de pe vremea lui Homer care o notează în cartea sa de aventuri. Cert este că alt ilustru antic, Hipocrate notează și el efectul tămăduitor al țelinei, care printre multe altele e un foarte gustos calmant.
Șparanghel
Zis și aspargus, e companionul delicat al unei fripturi în sânge, și desigur, nu numai. Deși e strâns înrudit cu ceapa și prazul, pretențiosul sparanghel are nevoie de ceva atenție în plus, și își intră în rol doar atunci când este pus la aburi fix atât cât trebuie. Alternativ, poate fi prăjit ușor în tigaie, nu mai mult de 5 minute. Caută tulpinele ferme, cu capetele verde închis pentru cea mai proaspătă experiență.
Sfeclă roșie
Ce poate fi mai romantic ca...sfecla? Desigur, e ridicol să spunem asta acum, dar în vechime pigmentul roșu aprins al sfeclei, precum și forma ei care aduce destul de bine cu o inimă adevărată au făcut din nepretențioasa legumă ceva tare senzual. Femeile celte o foloseau și pe post de ruj, iar însăși Afrodita considera că două persoane care împart aceeași sfeclă devin sortiți unul altuia.
Salată
Cu lămâie sau un strop de oțet, o salată proaspătă cu inimă crocantă aduce culoare la masă și completează meniul cu sănătate, pe care o simți imediat ce ai gustat. Nu uita să iei și o căpățână-două, după numărul participanților sau dimensiunea poftei.
Salată Iceberg
Crocantă ca gheața, așa cum au botezat-o americanii, sau numită așa poate pentru felul în care era transportată tot de ei, pusă la rece, salata iceberg e variațiunea bine-venită în mixul zilnic de crudități.
Salată diverse sortimente
Tot ce-i mai proaspăt intră aici, iar fel și fel de frunze bat din palme ca să intre în sacoșa ta de piață, și apoi să prindă un loc central pe masă, acolo de unde le poate încerca toată lumea.
Ridiche roșie
Uneori prinzi una picantă și parcă te gândești “vai cum am nimerit-o”, dar nu te oprești din a o mânca cu poftă în continuare în timp ce mai apuci alta de coadă. Așa-i cu ridichiile, unele uriașe, altele pitice, se rostogolesc una-două pe gât că nici nu le mai știi numărul. Ia mai multe legături de la Piața Lidl, ca să fii sigur că nu se pierd înainte să le servești. Mare atenție la ajutoarele de bucătari, ei sunt cei mai pofiticioși.
Ridiche neagră
Deși ne amintim de ea doar când ne ia tusea, ridichea neagră trebuie să își dreagă și ea vocea și să ne reamintească cu ocazia acestor rânduri că poate fi și o salată inedită, și unul din ingredientele surpriză ale unei tocănițe care are nevoie de ceva un pic mai original. Iar toate astea numai cu beneficii aduse sănătății. Pe gustate!
Porumb de fiert
Puțin bănuia Columb că la întoarcere, cu barca plină de aur avea să scoată din ea ceva mult mai prețios: un cocean auriu. Devenit rapid baza mâncărurilor românești, în format rotund și aburind de mămăligă, porumbul la știulete rămâne cealaltă mare poftă a noastră.
Pătrunjel rădăcină
Ia-ți doza de vitamina K din rădăcina de pătrunjel pe care o poți folosi în moduri simple și inedite – crudă, în salate, sau dând o aromă nouă pentru preparatele marinate. Ușor de confundat cu păstârnacul, nu uita ca acesta din urmă e mult mai rotund la bază, pe când rădăcina de pătrunjel e mai subțirică.
Pătrunjel verde
Plin doldora de vitamina C, pătrunjelul nu e doar ornamental, chiar dacă acesta e rolul în care e distribuit cel mai des, cu o ultimă aruncare artistică a mâinii care dă culoare unei farfurii numai bune pentru poză. Pătrunjelul e folosit încă de pe vremea romanilor ca plantă medicinală, iar arabii nu se mai satură de el și îl folosesc nicidecum ca o ultimă tușă de gust, ci ca bază pentru salata lor de tabule.
Gulie
Crește ca floră spontană pe lângă Mediterană, iar la fel de spontană e și ideea de a lua niște gulii doar așa, de poftă, pe care să le și mănânci feliate cu un strop de sare, imediat ce ai ajuns acasă, fără să fi scos legumele din sacoșa de piață. Când muști dintr-o gulie e bine să știi că e un excelent aliment pentru slăbit, plin de beneficii, la doar 27 de calorii la suta de grame.
Morcov
Nu întotdeauna morcovii au avut această culoare. Ei au apărut inițial în alte variante – mov, roșii, galbeni, albi precum un păstârnac, numai portocalii nu. Se pare că cei din urmă ar fi fost teribil de îndrăgiți de olandezi, care atunci când i-au descoperit într-un final, i-au făcut celebri. Nu întâmplător erau fix în culoarea lor favorită, oranj, la fel ca echipa de fotbal.
Păstârnac
Unul din gusturile autentice românești, păstârnacul e prezent și în medicina populară de pe vremuri pentru efectele terapeutice. Astăzi gustul său însoțește fel și fel de preparate, iar dacă aveți chef de un suc inedit e bine să știți că e foarte indicat în cazul insomniacilor, care cu un pahar de extract de păstârnac băut înainte de culcare se pot odihni mai bine.
Zucchini verde
Vărul dovlecelului nostru e un pic mai pretențios decât acesta, dar pe bună dreptate; ascunde un pic mai multă delicatețe și poate fi gustat și crud, păstrându-i chiar și coaja, care e mult mai moale decât pare. Legumă de căpătâi la mexicani, italieni și greci, zucchini-ul e mereu un contrast surprinzător și plăcut.
Cătină
Bomboanele de o culoare inconfundabilă încântă mai degrabă ochii decât gustul, dar totul în natură e perfect echilibrat. Numai în cătină putem găsi efecte atât de benefice, aproape fără rival oriunde pe planetă. Pentru o viață sănătoasă, bucură-te de alimentul-minune o dată pe zi, pregătind un sirop de boabe zdrobite și miere, al cărui gust va fi chiar și pe placul copiilor.
Căpșună
Cu frișcă, în gem sau pur și simplu, nu e zi care să devină un pic mai însorită cu niște căpșune. Pline de gust și stimulenți ai arderii de grăsimi din corp, căpșunele îți mențin silueta, vitalitatea și tinerețea. Flavonoizii din aceste fructe ajută la reducerea colesterolului şi la menţinerea sănătății cardiovasculare.
Mure
Delicatesele din inima pădurii îți întăresc oasele prin conținutul lor ridicat de calciu, fosfor și magneziu, iar vitaminele și mineralele din mure ajută sistemul imunitar. Având doar 43 kcal la fiecare 100 de grame, poți mânca pe săturate în loc de deserturile mai complicate.
Nectarină
Dacă nectarul e rezervat zeilor, nectarinele sunt pentru semi-zei, eroi și fiecare dintre noi. 100 de grame de nectarine conțin 44 de grame de calorii, din acest motiv fiind ideale în curele de slăbire. Acestea combat cu succes senzația de foame, iar pentru că sunt 90% apă, previn deshidratarea și mențin sănătatea pielii.
Pepene Galben
Un desert delicat și probabil cel mai rafinat din Piața Lidl. Pune-l laolaltă cu o brânză maturată pentru un gust franțuzesc sau aruncă-l într-o salată de fructe pe care o va parfuma îndată. Melonul e într-adevăr ca o pălărie. Gata să înnobileze orice gustare și de ce nu, fel principal.
Zmeură
Nestematele din pădure, apreciate prin legende și anecdote românești de diverși urși și alte animale pofticioase, conțin antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina C sau acidul galic. E bine de știut că fibrele ajută la încetinirea procesului digestiv astfel încât senzația de sațietate să persiste cât mai mult, iar manganul este un mineral cu rol în arderea grăsimilor.
Piersică
Se zice că ar fi fost aduse de Alexandru cel Mare taman din Persia (al căror nume încă îl poartă) și sunt bogate în betacaroten care se transformă în vitamina A odată ajuns în corp, astfel contribuind la menținerea sănătății vederii. Magneziul din piersici elimină stresul și păstrează echilibrul sistemului nervos.
Strugure
Fiecare bob ajută metabolismul și procesul de slăbire, cu toate că au și glucoză în compoziție. Savurați cu măsură, strugurii devin o armă naturală asociată cu reducerea riscului de apariție a unor boli cronice.
Prună
Fie proaspete ori uscate, prunele conțin doi fitonutrienți unici, cu calități antioxidante puternice. De asemenea, au mari proprietăți energizante, în special datorită conținutului natural de zaharuri, stimulează memoria, previn bolile de inimă, întăresc sistemul imunitar și detoxifică organismul.
Pară
Și o pară pe zi ține doctorul departe, mai ales dacă o consumi proaspătă, cu coajă, pentru a beneficia de toți carbohidrații, vitaminele și fibrele sale. Spre deosebire de alte fructe, para este mult mai puțin alergenă, motiv pentru care se recomandă persoanelor alergice, copiiilor și femeilor însărcinate.
Măr
Ține doctorul departe și pofta de viață cât mai aproape. Pentru dinți curați și gingii sănătoase, muscă cu drag dintr-un măr după fiecare masă. Fiind bogat în fibre solubile, reduce riscul apariției diabetului, iar antioxindanții din merele roșii contribuie la fortificarea sistemului imunitar.
Cireșe
Cele mai furate fructe din istorie, așa după cum pot confirma toți vecinii de parter sau etajul 1, nu sunt doar gustoase ci și izvoare de sănătate, deoarece conțin antioxidanți, minerale, vitamine și de 20 de ori mai mult betacaroten decât în căpșuni sau afine.
Caisă
Amintirele au miros de caise. Reconectează-te cu drag la câteva amintiri din copilărie și bucură-te de lucrurile care încă nu s-au schimbat prea tare. E și cazul fructelor noastre care au sursă de vitamine, minerale și substanțe nutritive. Caisele conțin potasiu, fosfor, calciu, seleniu, plus multe altele, printre care și betacaroten - important pentru scăderea colesterolului nociv.
Coacăze
Cele mai bune lucruri vin în pachețele mici. E și cazul coacăzelor noastre românești. Consumate în stare proaspătă, au efecte benefice în tratarea sau ameliorarea insuficienței cardiace și respiratorii, gastritei și a bolilor reumatice. Sărace în grăsimi și calorii, coacazele sunt recomandate și în curele de slăbire.
Afine
Mici și gustoase, imediat se fac nevăzute din coș, luate cu pumnul de un pofticios. Ele previn problemele de vedere și au în compoziție vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea ochilor.
Gutuie
Surprinde-i pe toți cu o mâncare cu sos de gutui sau cu o dulceață memorabilă. Sunt printre cele mai sănătoase fructe, având beneficii multiple: întăresc sistemul imunitar, tratează anemia și redau pofta de mâncare, stabilizează tensiunea arterială și rezolvă probleme digestive.
Pepene roșu
Câte trucuri, câte și mai câte, numai despre “cum să alegi ăl mai bun pepene”, “cel mai dulce”, “cel mai de soi”. Adevărul e că fiecare are metoda lui, iar metode...sunt câte semințe are pepenele nostru verde. Așa că nu o să-ți spunem noi să îl alegi după codiță sau după cum sună când îl ciocănești, ci o să îți spunem doar că sunt luați de prin apropiere, de la producători de-ai noștri, și o să-ți urăm “poftă bună”. Știm că satisfacția alegerii pepenului completează experiența de cumpărare.
Prospețimea din
afara țării
Produsele care nu pot fi cultivate în România, chiar dacă vin de departe, respectă aceleași standarde și norme de calitate ca produsele noastre locale, fiind cât se poate de proaspete și sănătoase.
Rodie
Rodia aduce aromele exotice în salate și te miri ce alte noi invenții culinare care au nevoie de un accent dulce și acid totodată. Adusă de maurii care au invadat Spania, rodia a cucerit și ea la rândul ei bucătăriile spaniole, iar regatul Granadei se pare că își trage numele chiar de la fructul nostru, zis și pomegranata.
Portocală roșie
Când vrei să variezi sau să surprinzi cu garniseală mai de soi, nimic nu e mai rafinat și proaspăt, ca o portocală roșie tocmai tăiată transversal, apoi pusă non-șalant în mijlocul unei salate sau pe inima unei fripturi aburinde. Dar ce atâtea pretenții? Mai bine gust-o așa cum ai tu chef.
Cocos
E simplu să descui o nucă de cocos. Caută unul din cele trei intrări (ochi) în nucă și desfă acolo cu un cuțit. Lasă apoi să se scurgă pe-acolo lichidul din ea (pe care îl poți savura). Apoi pune-o 10 minute la cuptor, iar coaja va crăpa. Nu o încălzi fără să scurgi sucul pentru că poate fierbe și exploda.
Portocală
Se spune că până la sosirea portocalelor din străvechea Chină, oamenii încă nu aveau un cuvânt pentru culoarea “portocaliu”. Spuneau doar galben roșiatic. Dar nu vă gândiți că atunci când le-au văzut prima oară au spus “în sfârșit, ceva cu adevărat portocaliu”. Nu, multă vreme le-au spus “mere chinezești”, așa cum le mai spun și acum, în diverse limbi, precum olandeza sau ucraineana.
Physalis
Ca un veritabil fruct exotic, physalis e comparat cu altele de prin părțile noastre. Unii le numesc “coacăzele de aur”, “cătina incașilor”, “lampion chinezesc” sau mai direct, pe românește “păpălău”. Merită să o încerci chiar tu și să o poreclești așa cum vrei. Și mai bine, pune-o la încercare mai ales că e una din puținele vegetale în care găsești vitamina B12.
Mango
Iubit în toată Asia, mango e cel mai grozav desert, mai ales când e perfect copt. Atunci are și un parfum extraordinar. Se spune că însuși Buda ar fi lăudat mango-ul, deși ce-i drept, se referea la copacul sub umbra căruia găsea un colț de liniște.
Banană
Când s-au copt bananele, mai coace-le și tu încă o dată. Pentru ce? Păi pentru rețeta ta de banana bread numai bună de gustat la mic dejun, și cu ochii, pe social media. Asta dacă se întâmplă să mai rămână banane încă nefurate din frigider.
Clementină
Create de părintele cu nume predestinat - Clement Rodier, care le-a încrucișat pe la 1900, clementinele i-au împrumutat prenumele, iar nouă ne oferă tot aceeași doză gustoasă de vitamina C din citrice, cu mai puțini sâmburi însă.
Broccoli
Anecdotele din filmele americane ne prezintă broccoliul ca pe un tip pe care copiii nu prea îl agreează. Dar experiența noastră e taman pe dos. N-am întâlnit pe nimeni căruia să nu îi placă această apariție: un personaj verde, cu freză afro are loc la orice masă unde-i poftă de ceva bun.
Kaki
Zis și piersică japoneză, kaki-ul nostru devine mai dulce cu cât e mai copt, dar dacă iei unul mai tare, nu-i bai, va fi numai bun de mâncat mai târziu. Se poate mânca și coaja, dar e firesc să vrei să te bucuri doar de o mușcătură zemoasă, după ce l-ai curățat. Pregătește-l pentru prăjituri, dar și pentru salatele cu o notă originală.
Lime
Aruncă două-trei limete în coșul de cumpărături, apoi într-un cocktail. Sau stropește cu sucul lui delicat preparatele de origine mexicană, însoțite de niște coriandru proaspăt. Iar pentru cei nepretențioși o să spunem doar că merge grozav și cu un avocado tăiat pur și simplu.
Lămâie
Multă vreme lămâia a fost doar decorativă, la vechii Egipteni și Sumerieni, până când a ajuns în bucătăria Mediteranei care a și pus-o la treabă. Cât despre romani, erau prea preocupați s-o etaleze ca simbol dulce al bogăției pentru că fructul era foarte rar pe-atunci. Între timp, gustul a ajuns să fie la fel de acru și proaspăt pentru noi toți.
Ghimbir
Plin de beneficii pentru organism, ghimbirul consumat sub diverse forme (ceai, ras sau altele) e unul din remediile naturale care pe timp de iarnă (și nu numai) ajută imunitatea și contribuie la o stare de bine, luptând de unul singur cu stresul și cu răceala. Iar când ai pregătită o seară asiatică de gătit, nu uita să pui și ghimbirul pe listă.
Ananas
În urmă cu câteva sute de ani, era considerat o delicatesă și doar familiile de viță nobilă aveau șansa să-i descopere gustul exotic. Astăzi, ananasul se găsește în toate magazinele Lidl, pentru ca românii, nobili sau nu, să aiba parte de aroma sa dulce și conținutul bogat de vitamine, cu rol important în menținerea sistemului imunitar.
Chilli
Îl cunoști din bucătăria mexicană, însă apare des și în cea indiană, indoneziană sau thailandeză, chilli-ul fiind cel mai răspandit ardei iute din lume. Dintre numeroasele soiuri derivate din chilli, se remarcă Jalapenos, un ardei de mărime mică sau medie și cu un gust picant moderat.
Pentru o viață
sănătoasă
și o dietă
echilibrată
Și descoperă proprietățile
benefice din fructele și
legumele noastre.
Și gătește ceva diferit
astăzi, după rețetele
din Bucătăria Lidl.
Lista
furnizorilor
LIDL
Alege un furnizor Lidl și află mai multe despre el.
Surpriză! Furnizorul sau produsul pe care îl cauți nu este aici. Mai încearcă o dată sau verifică lista alăturată.