11 producători din localitățile Apahida, Sânnicoară și Viișoara, județul Cluj și-au unit forțele și priceperea pentru a valorifica ceea ce știu să facă de o viață: producția de legume proaspete și sănătoase. Așa a luat naștere Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic, ale cărei ferme produc pe suprafețe de peste 15 hectare de teren o mare varietate de vărzoase (varză, conopidă, broccoli, gulii), legume de sezon (tomate, vinete, ardei, dovlecei, castraveți cornișon), țelină și salată verde. Cooperativa Lunca Someșului Mic produce fiecare sortiment de legume în cele mai bune condiții pentru a garanta prospețimea și calitatea.
Varza albă conține peste 90% apă, dar și glucide, proteine, vitamine (A, B, C, E, K) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier și iod). Varza este o sursă excelentă de fibre și ajută procesul de digestie, are efecte anti-inflamatorii și întărește sistemul imunitar. Se poate consuma cu succes și în diete datorită numărului scăzut de calorii. Din aceeași categorie cu varza albă, fac parte și soiurile de varză roșie și creață. La fel de benefică pentru sănătate ca și varza albă, și cu un conținut mai mare de vitamina C, varza roșie conține cianidină, principala substanță care dă colorația roșu-violet. La rândul ei, varza creață este la fel de cunoscută și utilizată în alimentație. Cu frunzele mult încrețite, puternic gofrate, varza creață este ceva mai dulce față de celelalte soiuri. Aceasta se folosește în salate, dar și în preparate culinare.
Soiurile de conopidă pot avea culori diferite de la alb și alb gălbui, la verde, violaceu sau portocaliu. Conopida conține glucide, protide, potasiu, magneziu, calciu, fier, beta-caroten, acid folic, enzime, fibre, vitaminele C şi K și vitamine din complexul B. Este o sursă bună de fibre, carbohidrați, proteine și acizi grași omega 3 și datorită conținutului sărac în calorii, ea poate fi consumată și în timpul dietei.
Vinetele conțin fier, potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan și iod, nutrienți esențiali sănătății corpului nostru, 93% apă și multe vitamine. Sunt recomandate în curele de detoxifiere sau de slăbire. Disponibile într-o varietate de soiuri, vinetele pot varia în funcție de dimensiune, formă și culoare. Cu nuanțe de alb, violaceu dungat și verde, vinetele sunt recomandate pentru consum atunci când sunt tinere și doar prin procesare termică. În stare crudă, acestea au un conținut ridicat de solanină, o substanță responsabilă pentru gustul amar.
Ideali în dietele de slăbire, dovleceii au puține calorii și sunt bogați în fibre. Conțin vitaminele A, C, B1, B6 și B12, mangan, zinc, potasiu și fosfor. Dovleceii sunt cel mai adesea preparați termic pentru a fi serviți, însă aceștia pot fi consumați și cruzi.
Indiferent de soiul său, ardeiul este sărac în calorii și grăsimi și conține antioxidanți, fibre și cantități însemnare de vitaminele C, B6 și A și minerale. Ardeiul gras, fie că e vorba de cel tip California sau Bianca, conține peste 90% apă și este ideal în curele de slăbire. Ardeiul gras roșu tip California are în compoziție minerale esențiale precum fier, cupru, zinc, potasiu, magneziu sau seleniu. Ardeiul capia, spre exemplu, este mai dulce și are coaja mai subțire decât cel gras.
Vitalizantă și dietetică, cu aromă dulce și ușoare nuanțe înțepătoare, gulia poate fi consumată în stare crudă și preparată. Cu un gust care se aseamănă ușor celui de ridiche, varză și conopidă, gulia este bogată în vitaminele A, B, C, E și potasiu, și conține substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă.
Puternic parfumată și foarte apreciată pentru virtuțile sale terapeutice, țelina este o legume de la care se consumă atât rădăcina, cât și frunzele. Soiurile de țelină diferă în funcție de scopul pentru care acestea sunt cultivate. Astfel, unele soiuri sunt cultivate pentru rădăcină și altele mai mult pentru frunze. Mai există și o varietate de țelină care se cultivă pentru pețiolul frunzei înălbit. Cu un conținut de 90% apă, țelina conține zaharuri, proteine, minerale, precum potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, celuloză și un ulei eteric ce-i imprimă mirosul și gustul caracteristice.
Mereu prezent în salate și aperitive, proaspăt și revigorant, castravetele se cultivă în numeroase varietăți. Pentru consum, se recomandă să fie utilizat când fructele sunt imature și fragede. Castraveții contribuie la detoxifierea organismului și ajută la eliminarea toxinelor acumulate. Sunt o sursă bună vitamine (A,B,C) și conțin fibre care se găsesc mai ales în coajă.
Varza albă conține peste 90% apă, dar și glucide, proteine, vitamine (A, B, C, E, K) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier și iod). Varza este o sursă excelentă de fibre și ajută procesul de digestie, are efecte anti-inflamatorii și întărește sistemul imunitar. Se poate consuma cu succes și în diete datorită numărului scăzut de calorii. Din aceeași categorie cu varza albă, fac parte și soiurile de varză roșie și creață. La fel de benefică pentru sănătate ca și varza albă, și cu un conținut mai mare de vitamina C, varza roșie conține cianidină, principala substanță care dă colorația roșu-violet. La rândul ei, varza creață este la fel de cunoscută și utilizată în alimentație. Cu frunzele mult încrețite, puternic gofrate, varza creață este ceva mai dulce față de celelalte soiuri. Aceasta se folosește în salate, dar și în preparate culinare.
Soiurile de conopidă pot avea culori diferite de la alb și alb gălbui, la verde, violaceu sau portocaliu. Conopida conține glucide, protide, potasiu, magneziu, calciu, fier, beta-caroten, acid folic, enzime, fibre, vitaminele C şi K și vitamine din complexul B. Este o sursă bună de fibre, carbohidrați, proteine și acizi grași omega 3 și datorită conținutului sărac în calorii, ea poate fi consumată și în timpul dietei.
Vinetele conțin fier, potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan și iod, nutrienți esențiali sănătății corpului nostru, 93% apă și multe vitamine. Sunt recomandate în curele de detoxifiere sau de slăbire. Disponibile într-o varietate de soiuri, vinetele pot varia în funcție de dimensiune, formă și culoare. Cu nuanțe de alb, violaceu dungat și verde, vinetele sunt recomandate pentru consum atunci când sunt tinere și doar prin procesare termică. În stare crudă, acestea au un conținut ridicat de solanină, o substanță responsabilă pentru gustul amar.
Puternic parfumată și foarte apreciată pentru virtuțile sale terapeutice, țelina este o legume de la care se consumă atât rădăcina, cât și frunzele. Soiurile de țelină diferă în funcție de scopul pentru care acestea sunt cultivate. Astfel, unele soiuri sunt cultivate pentru rădăcină și altele mai mult pentru frunze. Mai există și o varietate de țelină care se cultivă pentru pețiolul frunzei înălbit. Cu un conținut de 90% apă, țelina conține zaharuri, proteine, minerale, precum potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, celuloză și un ulei eteric ce-i imprimă mirosul și gustul caracteristice.
Indiferent de soiul său, ardeiul este sărac în calorii și grăsimi și conține antioxidanți, fibre și cantități însemnare de vitaminele C, B6 și A și minerale. Ardeiul gras, fie că e vorba de cel tip California sau Bianca, conține peste 90% apă și este ideal în curele de slăbire. Ardeiul gras roșu tip California are în compoziție minerale esențiale precum fier, cupru, zinc, potasiu, magneziu sau seleniu. Ardeiul capia, spre exemplu, este mai dulce și are coaja mai subțire decât cel gras.
Mereu prezent în salate și aperitive, proaspăt și revigorant, castravetele se cultivă în numeroase varietăți. Pentru consum, se recomandă să fie utilizat când fructele sunt imature și fragede. Castraveții contribuie la detoxifierea organismului și ajută la eliminarea toxinelor acumulate. Sunt o sursă bună vitamine (A,B,C) și conțin fibre care se găsesc mai ales în coajă.
Ideali în dietele de slăbire, dovleceii au puține calorii și sunt bogați în fibre. Conțin vitaminele A, C, B1, B6 și B12, mangan, zinc, potasiu și fosfor. Dovleceii sunt cel mai adesea preparați termic pentru a fi serviți, însă aceștia pot fi consumați și cruzi.
Vitalizantă și dietetică, cu aromă dulce și ușoare nuanțe înțepătoare, gulia poate fi consumată în stare crudă și preparată. Cu un gust care se aseamănă ușor celui de ridiche, varză și conopidă, gulia este bogată în vitaminele A, B, C, E și potasiu, și conține substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă.