Îți prezentăm ferma

Ferma Ardeleana

Suprafața:

50 ha

An înființare:

2023

Cooperativa Ferma Ardeleană a fost înființată în 2022, când 4 fermieri din județul Mureș și unul din Cluj au hotărât să muncească împreună. Fie că sunt fermieri mici sau mari, aceștia sunt uniți de spiritul colaborării și bunei înțelegeri, de hărnicia și plăcerea cu care își fac munca. Pe o suprafață de cca. 50 ha de teren, aceștia produc peste 25 de categorii de legume, de la cele mai comune (cartof) și până la cele mai noi pe piața românească (sparanghel). În solarii se lucrează la combaterea insectelor cu prădători naturali, pentru a putea produce cea mai curată hrană, fără reziduuri de pesticide. Prospețimea legumelor este principalul atu al Cooperativei: produsele sunt recoltate dimineața devreme pentru a nu necesita păstrare la rece și sunt transportate la platforma Lidl după doar câteva ore. De acolo, în după amiaza aceleiași zilei, pleacă spre magazine și apoi în casele clienților.

Lista produselor cultivate:

Vinete

Castraveți cornișon

Zucchini

Dovlecei

Rosii

Ardei iute

Ardei capia rosu

Ardei gras verde

Gogoșar

Țelină

Morcovi

Sfeclă roșie

Varza alba

Cartofi albi noi

Ceapă galbenă

Vinetele conțin fier, potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan și iod, nutrienți esențiali sănătății corpului nostru, 93% apă și multe vitamine. Sunt recomandate în curele de detoxifiere sau de slăbire. Disponibile într-o varietate de soiuri, vinetele pot varia în funcție de dimensiune, formă și culoare. Cu nuanțe de alb, violaceu dungat și verde, vinetele sunt recomandate pentru consum atunci când sunt tinere și doar prin procesare termică. În stare crudă, acestea au un conținut ridicat de solanină, o substanță responsabilă pentru gustul amar.

Mereu prezent în salate și aperitive, proaspăt și revigorant, castravetele se cultivă în numeroase varietăți. Pentru consum, se recomandă să fie utilizat când fructele sunt imature și fragede. Castraveții contribuie la detoxifierea organismului și ajută la eliminarea toxinelor acumulate. Sunt o sursă bună vitamine (A,B,C) și conțin fibre care se găsesc mai ales în coajă.

Mult mai dulci și cu o coajă mai subțire decât dovleceii tradiționali, zucchini nu trebuie curățați de coajă când sunt gătiți. Valorile nutritive, întreg complexul de vitamine și minerale, fac din zucchini un ingredient extrem de valoros pentru întărirea imunității și stimularea digestiei. Prospețimea dovleceilor zucchini este garantată de la începutul primăverii până în toamnă, perioadă în care se cultivă prin semănat direct în câmp.

Ideali în dietele de slăbire, dovleceii au puține calorii și sunt bogați în fibre. Conțin vitaminele A, C, B1, B6 și B12, mangan, zinc, potasiu și fosfor. Dovleceii sunt cel mai adesea preparați termic pentru a fi serviți, însă aceștia pot fi consumați și cruzi.

Tomatele, sau roșiile, așa cum obișnuim să le spunem, sunt disponibile în diferite soiuri și astfel pot prezenta diferențe la nivel de gust, formă, dimensiune și culoare, dar indiferent de soi, acestea sunt la fel de gustoase și bogate în nutrienți. Roșii, galbene, verzi, mov, chiar și albe, tomatele alcătuiesc suportul ideal de vitamine (A și K), minerale (potasiu, fier, calciu, mangan) și alte substanțe active benefice care mențin sănătatea pielii, a ochilor și a oaselor. Tomatele pot fi consumate în stare proaspătă, dar și preparate termic. În plus, foarte populare în bucătăria românească sunt gogonelele - tomatele verzi, care încă nu au ajuns la maturitate – care se consumă doar murate. Pline de savoare și prospețime, aromate și dulci, sunt și roșiile Cherry - variante mai mici, dar la fel de gustoase ale tomatelor.

Ardei iute specific românesc colorat în nuanțe ce variază între galben și roșu. Ardeii galbeni sunt ajunși la maturitatea de consum, iar cei roșii au ajuns la maturitate deplină. Sunt bogați în vitaminele A, C, K1, B6 și sunt o sursă bună de cupru, fier și potasiu. Ardeii iuți nu depășesc lungimea de 23 cm și au o iuțime medie.

Din respect pentru planetă, fructele și legumele sunt cultivate în regim bio pentru a contribui la prezervarea resurselor noastre prețioase, a diversității speciilor și a calității solului. Ardeiul bio este cultivat fără fertilizatori artificiali sau pesticide chimice. Indiferent de soiul său, ardeiul este sărac în calorii și grăsimi și conține antioxidanți, fibre și cantități însemnare de vitaminele C, B6 și A și minerale. Ardeiul gras, fie că e vorba de cel tip California sau Bianca, conține peste 90% apă și este ideal în curele de slăbire. Ardeiul gras roșu tip California are în compoziție minerale esențiale precum fier, cupru, zinc, potasiu, magneziu sau seleniu. Ardeiul capia, spre exemplu, este mai dulce și are coaja mai subțire decât cel gras.

Din respect pentru planetă, fructele și legumele sunt cultivate în regim bio pentru a contribui la prezervarea resurselor noastre prețioase, a diversității speciilor și a calității solului. Ardeiul bio este cultivat fără fertilizatori artificiali sau pesticide chimice. Indiferent de soiul său, ardeiul este sărac în calorii și grăsimi și conține antioxidanți, fibre și cantități însemnare de vitaminele C, B6 și A și minerale. Ardeiul gras, fie că e vorba de cel tip California sau Bianca, conține peste 90% apă și este ideal în curele de slăbire. Ardeiul gras roșu tip California are în compoziție minerale esențiale precum fier, cupru, zinc, potasiu, magneziu sau seleniu. Ardeiul capia, spre exemplu, este mai dulce și are coaja mai subțire decât cel gras.

Gogoșarul se cultivă pentru gustul zemos și răcoros, cât și ca sursă importantă de antioxidanți și vitamine. Acesta conține vitamina A, B, C, K, acid folic, fier, magneziu, zinc, seleniu, betacaroten și este recomandat în protecția împotriva bolilor de inimă și la scăderea colesterolului.

Puternic parfumată și foarte apreciată pentru virtuțile sale terapeutice, țelina este o legume de la care se consumă atât rădăcina, cât și frunzele. Soiurile de țelină diferă în funcție de scopul pentru care acestea sunt cultivate. Astfel, unele soiuri sunt cultivate pentru rădăcină și altele mai mult pentru frunze. Mai există și o varietate de țelină care se cultivă pentru pețiolul frunzei înălbit. Cu un conținut de 90% apă, țelina conține zaharuri, proteine, minerale, precum potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, celuloză și un ulei eteric ce-i imprimă mirosul și gustul caracteristice.

Cu nuanțe diferite în funcție de soiuri, rădăcinile morcovului pot fi portocalii, albe sau violacee, iar în ce privește valoarea terapeutică, sunt folosite toate părțile morcovului, de la semințe, până la rădăcină, frunze și flori. Morcovul conține unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, Beta-carotenul, o substanță care se transformă în vitamina A, extrem de benefică pentru menținerea sănătății vederii. Consumul de morcovi contribuie la menținerea sănătății vederii, hrănește pielea, ajută digestia și poate să aibă efect anti-îmbătrânire.

Sfecla roșie se cultivă pentru rădăcinile sale îngroșate, consumate în special pentru gustul savuros și dulce, precum și pentru valorile nutritive ridicate. Pentru conținutul ridicat de vitamine, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, celuloză, acizi organici, substanțe proteice și săruri minerale, sfecla roșie este recomandată în curele de detoxifiere, anemie, convalescență, detoxifierea ficatului și refacerea celulelor hepatice, hipertensiune, gripă, amigdalită și bronșită.

Varza albă conține peste 90% apă, dar și glucide, proteine, vitamine (A, B, C, E, K) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier și iod). Varza este o sursă excelentă de fibre și ajută procesul de digestie, are efecte anti-inflamatorii și întărește sistemul imunitar. Se poate consuma cu succes și în diete datorită numărului scăzut de calorii. Din aceeași categorie cu varza albă, fac parte și soiurile de varză roșie și creață. La fel de benefică pentru sănătate ca și varza albă, și cu un conținut mai mare de vitamina C, varza roșie conține cianidină, principala substanță care dă colorația roșu-violet. La rândul ei, varza creață este la fel de cunoscută și utilizată în alimentație. Cu frunzele mult încrețite, puternic gofrate, varza creață este ceva mai dulce față de celelalte soiuri. Aceasta se folosește în salate, dar și în preparate culinare.

Există o multitudine de soiuri de cartofi, care variază în funcție de dimensiune, formă, gust, culoare și conținut de amidon. Există cartofi cu coaja subțire sau mai groasă, cu nuanțe de galben, roz, roșu sau mov, care se cultivă în câmp deschis de la începutul verii până toamna. Indiferent de soi, cartofii sunt extrem de gustoși și nelipsiți din bucătăriile noastre și surse extraordinare de vitamine și minerale esențiale pentru sănătate. Cartofii sunt surse foarte bune de vitamina B6, potasiu, fosfor, sodiu și antioxidanți. Sunt benefici pentru sănătatea oaselor, a inimii și a aparatului digestiv.

O legumă care crește ușor și rezistă la depozitare, în funcție de soi, ceapa poate fi de culoare galben auriu, roșu violaceu sau albă. Este folosită în aproape orice mâncare fie crudă, fiartă, prăjită sau coaptă. Ceapa roșie este folosită de obicei crudă în salate, sandviciuri sau chiar pe grătar, în timp ce ceapa albă este mai puțin aromată, dar cu un gust mai dulceag față de ceapa roșie. Cu toate acestea, ceapa galbenă este cea mai cunoscută și cea mai folosită în bucătărie, oferind aceleași beneficii pentru organism. Este bogată în vitamina C, vitamina B6, mangan, cupru, fosfor, potasiu, vitamina B1, suflaţi și fitonutrienți.