Îți prezentăm ferma

SC RAW ECO FARM SRL

Suprafața:

13 ha

An înființare:

2021

Imaginea unei agriculturi sustenabile se regăsește în activitatea fermei SC RAW ECO FARM SRL, situată aproape de râul Prut, în comuna Victoria, județul Iași. Aici studiul amănunțit și pasiunea dobândită din facultate se îmbină cu munca asiduă. Ferma a fost înființată în 2021, cu o suprafață mică însă nu a încetat să evolueze an de an. Ferma are o suprafața de aproximativ 30 ha din care 15 ha sunt cultivate cu o varietate mare de legume, iar varietatea de produse continuă să se mărească. În prezent se cultivă aici porumb zaharat, varză, usturoi și ceapă, dar fermierii se orientează și pentru producerea de legume precum roșii, vinete și ardei.

Lista produselor cultivate:

Porumb Zaharat

Ceapă

Usturoi

Varză

Ceapă verde

Ușor diferit ca aspect, cu știuletele mai mic și cu boabele sticloase, dar cu nuanță galben-aurie asemănătoare porumbului convențional, porumbul dulce destinat consumului are un gust plăcut, dulceag și aromat. Porumbul dulce asigură un real aport de vitamine și minerale benefice pentru sănătate. Este o importantă sursă de microelemente, magneziu și vitamine din grupa B, ceea ce face din acest aliment un aliat în lupta împotriva stresului.

O legumă care crește ușor și rezistă la depozitare, în funcție de soi, ceapa poate fi de culoare galben auriu, roșu violaceu sau albă. Este folosită în aproape orice mâncare fie crudă, fiartă, prăjită sau coaptă. Ceapa roșie este folosită de obicei crudă în salate, sandviciuri sau chiar pe grătar, în timp ce ceapa albă este mai puțin aromată, dar cu un gust mai dulceag față de ceapa roșie. Cu toate acestea, ceapa galbenă este cea mai cunoscută și cea mai folosită în bucătărie, oferind aceleași beneficii pentru organism. Este bogată în vitamina C, vitamina B6, mangan, cupru, fosfor, potasiu, vitamina B1, suflaţi și fitonutrienți.

În medicina populară, usturoiul este un adevărat medicament datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale, iar beneficiile acestuia sunt cunoscute încă din perioada Egiptului Antic și a romanilor. Usturoiul acționează ca antibiotic natural și ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic și are efect antimicrobian și expectorant. Cultivat toamna și primăvara, usturoiul este utilizat în bucătărie ca aliment sau condiment.

Varza albă conține peste 90% apă, dar și glucide, proteine, vitamine (A, B, C, E, K) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier și iod). Varza este o sursă excelentă de fibre și ajută procesul de digestie, are efecte anti-inflamatorii și întărește sistemul imunitar. Se poate consuma cu succes și în diete datorită numărului scăzut de calorii. Din aceeași categorie cu varza albă, fac parte și soiurile de varză roșie și creață. La fel de benefică pentru sănătate ca și varza albă, și cu un conținut mai mare de vitamina C, varza roșie conține cianidină, principala substanță care dă colorația roșu-violet. La rândul ei, varza creață este la fel de cunoscută și utilizată în alimentație. Cu frunzele mult încrețite, puternic gofrate, varza creață este ceva mai dulce față de celelalte soiuri. Aceasta se folosește în salate, dar și în preparate culinare.

Plină de prospețime și savoare, ceapa verde reprezintă unul din soiurile preferate de români și acompaniază deseori mai multe feluri de preparate culinare locale. Baja Verde, Parade, Performer și Savel sunt soiuri cunoscute de ceapă verde care pot fi obținute atât prin semănat direct în câmp, cât și prin plantarea arpagicului. Ceapa verde este considerată un adevărat medicament natural pentru stimularea imunității și are efect antibacterian, antiseptic, diuretic, expectorant, hipotensiv.